Jubileumjaar 2023 

Bij een jubileumjaar heb je veel voorpret bij het organiseren van de activiteiten en kan je tijdens de evenementen genieten van de mensen, de sfeer en de gezelligheid, maar ook bij het terugkijken kunnen we jullie verzekeren dat er continu een grote glimlach op het gezicht staat. De gemaakte herinneringen en het onderlinge teamwork zijn onbetaalbaar. Na een lange voorbereiding brak het voorjaar aan en stond eindelijk Koningsdag voor de deur.

26 en 27 april - Koningsdag 2023

Woensdag 26 april 2023, we konden eindelijk los, Koningsnacht stond op het punt van beginnen. De kinderdisco met Kevin Kouwenhoven werd druk bezocht en de hoofdact van de avond, Coverband Square, liet er geen gras over groeien en speelde de overvolle tent plat. Met circa 300 bezoekers in de tent was het afgeladen druk en lekker warm. Dat kon ook geen kwaad want met 10° was het een frisse dag geweest.

Koningsdag was overwegend zonnig en met circa 14° iets warmer. Kortom, perfect weer voor een leuke dag! Geopend door st. Gregorius en het Wilhelmus door de Heulse troubadour Koos Sekreve, die naar verluidt zijn zonnebril ophield in verband met een kort nachtje.

De leeuwenjacht werd wederom druk bezocht en de buisrail heeft traditioneel een enorme aantrekkingskracht op kinderen die daar echt van kunnen genieten! In de middag werd de Kievit weer omgetoverd tot een waar lustoord voor kinderen met diverse attracties met o.a. lasergame, de bungeetrampoline, wipe-out, de drumcaravan en nog zo een klassieker: de Klimpaal!

Bij het klaverjassen in de Kastanjehof (lekker warm) was het met 9 tafels gezellig druk en werden de prijzen mooi verdeeld. Op de Kievit bleef het nog lang gezellig met de Lierse zanger Roy van der Sar. Ondertussen hadden de bingo liefhebbers zich alweer verzameld bij de Kastanjehof. Het was zo druk dat de Kastanjehof uit zijn voegen barstte en echt elke stoel bezet was.

Omdat het bij elke activiteit zo gezellig en druk was konden we niet anders concluderen dat het jubileumjaar goed van start was gegaan!

12 mei - Historisch Café

Het stof na Koningsdag was amper gaan liggen of het Historisch café stond al voor de deur. Inloop vanaf 19:30 uur en om 20:00 uur sharp zou gestart gaan worden. Door een plaatselijke hoosbui kwamen enkele bezoekers als verzopen katjes binnen, maar dat mocht de pret niet drukken. In een korte twee uur met een pauze passeerde de 100 jarige historie van het Oranje Comité en daarmee ook een groot gedeelte Heulse historie de revue. Doordat ruim 100 mensen, veelal gelouterde Heulenaren, aanwezig waren was er ook voldoende interactie met mooie anekdotes in de zaal. Van het gedeelte van voor de tweede wereldoorlog is niet veel vastgelegd en niemand van de aanwezigen had daar actieve herinneringen aan. Eenmaal in de jaren 50 en 60 aangekomen kwamen de verhalen los. Het legendarische gekostumeerde voetbal tussen de Oranjecomités van Kwintsheul en Wateringen, het grenzenloos worden van de Heul in 1957, over de in de wijde omtrek bekende Heulse kermis op het veilingterrein met dansavonden in de veilinghal en het beruchte vechten met de beer door Harry Tabben en andere beruchte Heulenaars en tot het oefenen bij de Gantel voor “fiets-hem-erin” en om dan vervolgens de 1e, 2e en 3e prijs in de wacht te slepen was prachtig om te horen. Ook over het ontstaan van de Oranjeloop en hoe de eerste naamsponsor tot stand was gekomen was weer nieuwe informatie die boven kwam drijven. Na afloop bleven de aanwezigen nog lang hangen om oude verhalen weer op te rakelen en bleef het tot na twaalven ouderwets gezellig!

Ook dit evenement was meer dan geslaagd te noemen!

FEESTWEEK KWINTSHEUL
(14 - 17 juni)

FEESTWEEK KWINTSHEUL (14 - 17 juni)

Woensdag 14 juni - Boegsprietlopen en Chain Reaction

Eindelijk brak woensdag 14 juni 2023 aan, de dag dat de feestweek zou gaan beginnen. Het was al weken achter elkaar prachtig weer en de voorspellingen voor de feestweek waren meer dan uitstekend, zonnig met 25° en dat de hele week lang, beter kan niet en zo zie je maar, je krijgt wat je verdiend!

De woensdag begon met het opbouwen van het festivalterrein op de Kievit. De inrichting van het terrein werd langzaam maar zeker zichtbaar door de bartenten, stretchtenten en het podium. De mensen onderweg van en naar de Andreashof kregen eindelijk door dat het dit jaar anders zou gaan worden dan andere jaren en eindelijk werd zichtbaar wat 9 maanden daarvoor bedacht was.

De eerste activiteit in de feestweek was voor een ander traditioneel programmaonderdeel: het boegsprietlopen. Al een aantal jaren wordt dit georganiseerd bij de vijver bij de Riviergrondel/Blankvoorn. Naast het boegsprietlopen waren er ook aquabubbles om in een bal over het water te kunnen lopen en was PerQzzy aanwezig om voor het nodige tromgeroffel te zorgen. Na vele natte pakken en ook een aantal deelnemers die droog de overkant haalden werden de prijzen uitgereikt en was de kop eraf! Muzikaal werd de feestweek afgetrapt in de Kastanjehof met coverband Chain Reaction. Met circa 65 bezoekers was het niet overdreven druk, maar wel heel erg gezellig!

Donderdag 15 juni - Wielerronde en Hollandse Avond

Donderdag 15 juni, in de ochtend starten met een bakkie en een praatje met een aantal nieuwsgierige mensen die kwamen kijken. Of we nog mensen achter de bar konden gebruiken? Jazeker. Ok, dan kom ik vanavond helpen. Dat was echt top om te horen!

Gedurende de dag verder met opbouwen van festivalterrein en daarna was het tijd voor de 36e wielerronde van Kwintsheul. Vanaf 13:00 uur tot circa 21:00 uur stond in het teken van het lokale rondje om de kerk en werden in diverse categorieën de wielrenwedstrijden afgewerkt. Vanaf 20:00 uur was het festivalterrein en de bar geopend en kon het feest op de Kievit beginnen. Toch wel een spannend moment, komen de mensen, wordt het druk of niet? Dat was de grote vraag. Aan de insteek kon het in ieder geval niet liggen, een Hollandse avond met Lierenaar Roy van der Sar, het Heulse feesttrio Jan en Alleman en local hero Dj Youp om tussen de acts door de mensen te vermaken. Die eerste avond was één groot succes. Het was mega gezellig, blije en vooral ook verbaasde mensen. Dit was helemaal goud en dit moeten we elk jaar zo doen waren de meest gehoorde reacties. Het vernieuwde wielercomité liep apetrots en ook opgelucht rond omdat de eerste wielerronde in de nieuwe samenstelling ook zeer goed en tot tevredenheid was verlopen!

Vrijdag 16 juni - VerkadeKlimaat Oranjeloop en Tribute Night

Vrijdagochtend was het bijkomen en napraten met de nachtbewaking en waar kan dat beter dan met een bakkie op de Kievit en alle indrukken van de donderdagavond laten indalen. Volgende activiteit was de vrijdagmiddagborrel. Vanaf 16:30 uur was de bar geopend en was de sfeer op de Kievit gemoedelijk. Mark Verkade, mede mogelijk gemaakt door Wattco, zorgde voor de gezelligheid en langzamerhand kon toegewerkt worden naar de VerkadeKlimaat Oranjeloop. Met circa 600 deelnemers werd dit een geslaagde editie waarbij het parcoursrecord voor de vrouwen werd verbeterd. De start van de 10 km om 20:00 uur was tevens het startsein voor Dj Youp om de schuiven weer vol open te zetten. De prijsuitreiking op het grote podium was voor de prijswinnaars een hele happening, je kon zien dat de menigte die op het veld stond indruk maakte op de winnaars. Na de prijsuitreiking was het de beurt aan Valentine’s tribute to Queen om een ode te brengen aan Freddy Mercury en zijn mannen. De kievit werd echt omgetoverd tot Little Wembley en de bekende nummers werden door menigeen luidkeels meegezongen. Bij We will Rock You gingen massaal de handen in de lucht! Wederom een goede sfeer, geen gekkigheid en vooral veel blije gezichten!

Zaterdag 17 juni - Jubileum en kinderactiviteiten

De zaterdag startte met de “Wek de Heul” optocht, iedereen wakker maken met zoveel mogelijk herrie om vervolgens bij het festivalterrein aan te komen om de verjaardag van ons Comité te vieren. Onder het genot van een kop koffie en een heerlijke lekkernij van meesterbakker Remmerswaal/Roodenrijs konden de aanwezigen genieten van het koffieconcert dat St. Gregorius verzorgde. Zij hadden plaats genomen op het podium en brachten diverse nummers ten gehore.

Na het koffieconcert werden de kinderattracties opgebouwd en kon de jeugd zich uitleven op de rodeostier, de drumcaravan en danspasjes. Ook de buikschuifbaan was door het prachtige weer gretig in trek. Clown Pinkolet vermaakte de allerjongste jeugd. Vitis welzijn had een marktkraam waar de jeugdgroep allerlei snuisterijen verkocht voor het goede doel en tevens was dit een laagdrempelige manier om met de inwoners van Kwintsheul in gesprek te gaan.

Vanuit het wielercomité werd een retro fietstoertocht georganiseerd met vertrek vanaf de Kievit. Met een oude wagen uit de wielerkaravaan en de retro wielrenfietsen en pakjes was dat een mooi gezicht.

Summerfestival

Om 16:00 uur ging het Summerfestival van start met dj Youp en rond de klok van 17:00 uur begon Feestdj Wesley met het draaien van zijn plaatjes. De opkomst begin van de middag was gering, maar dat had wellicht ook te maken met de voorgaande twee avonden waar mensen wellicht nog de naweeën van ondervonden. Om 19:45 uur kwam Release het podium op en bracht de menigte in beweging met heerlijke aanstekelijke moderne muziek. In de pauze werd besloten om die iets langer te laten duren zodat de band ook voor een voller veld op kon treden. Na 21:00 uur begon het goed vol te lopen en kon de band het feest pas echt kick-starten. Toen Release klaar was, barste de Kievit bijna uit zijn voegen. Het hele veld stond vol en de afsluiter van de feestweek had er zin in. Dj Jerome heeft de Heul vakkundig op zijn grondvesten doen schudden.

Nadat het festivalterrein leeggestroomd was en de feestweek crewleden allemaal een drankje hadden sprak Ronald Verkade nog een paar woorden en daarna kon de “afterparty” beginnen. Ondanks de vermoeidheid van de voorgaande dagen ging het door tot in de kleine uurtjes! Ook kwamen de eerste verbeterpunten en ideeën voor 2024 al naar voren!

Zondagochtend 18 juni om 9:30 uur stonden we weer paraat om het festivalterrein af te bouwen, schoon te maken en op te ruimen. Nog steeds een beetje surrealistisch en nog niet het volle besef wat de afgelopen dagen plaats had gevonden waren we binnen een paar uurtjes klaar. Eindelijk languit op de bank ploffen, dat hadden we wel verdiend! Al gaan de geruchten dat de gang naar de Jachthaven alweer werd ingezet die dag…

Wij hebben ervan genoten en kijken terug op een prachtig jubileum jaar! Ondanks de meer dan geslaagde editie van de Oranjefeesten, gaan we proberen om dit in 2024 te overtreffen. We zien jullie graag weer terug, tot volgend jaar!

November 2023
Oranjecomité Kwintsheul

Het was MEGA, bedankt!

Dit is helemaal goud, volgend jaar weer toch?

Bedankt voor de organisatie, het was geweldig!

Wanneer is het volgend jaar, dan neem ik alvast vrij!

Bedankt!

Als Oranje Comité hebben wij ongelofelijk genoten van het jubileumjaar. Wij willen dan ook alle sponsors, bezoekers van de evenementen en inwoners van Kwintsheul hartelijk danken voor de steun en de complimenten die wij hebben ontvangen. Zonder jullie was het niet zo een mooi jaar geworden!