1973-1923

50 jaar Oranjeloop

De eerste Oranjeloop werd in 1973 bij het 50-jarig jubileum van het Oranje Comité georganiseerd. Organisator van het eerste uur Mart van Marrewijk: “Martin Verkade opperde in 1969 de gedachte een hardloopwedstrijd te houden in Kwintsheul. Hij sprak mij aan en we zetten het een en ander op touw. Het parcours was circa 1.600 m lang, de start was bij de oude veiling en eindigde bij het Wateringse zwembad (Waterman)”.
Doordat autodealer van Holsteijn de eerste loop sponsorde en de VW Jetta dat jaar werd geïntroduceerd, heette de eerste loop de Volkswagen Jetta loop. In de jaren daarna werd het de Oranjeloop. Aan die eerste editie deden 15 lopers mee en de eerste winnaar was… Hoe kan het ook anders, Mart van Marrewijk natuurlijk!
Van Marrewijk: “De eerste 10 jaar ben ik steeds de eerste Heulenaar geweest, maar toen Peter van Marrewijk in Kwintsheul ging wonen en met hardlopen begon, was mijn tijd voorbij.”

Bij de vierde editie in 1979 werd voor het eerst de route gewijzigd. De route over de Bovendijk werd te saai bevonden, weinig publiek langs de kant en niet uitdagend voor lopers.  Door een stratenloop over meerdere rondes door het dorp te organiseren zou dat meer publiek moeten trekken en zou het evenement voor de lopers aantrekkelijker maken. Deze nieuwe route met start-finish in de Leeuwerik ging via de Grutto, Hoenderparklaan, Plein 1957, Raaphorst en de Kerkstraat en was een rondje van circa 1.200 m.

Als ik niet kan sponsoren, ga ik zelf wel wat organiseren

Martin Verkade

Tot 1983 werd de Oranjeloop om het jaar georganiseerd in het ritme van de Heulse Oranjefeesten. Daarna werd het evenement jaarlijks georganiseerd en nam de belangstelling door hardlopers toe en dat was te merken aan het aantal deelnemers. Een aantal jaargangen kon rekenen op meer dan 1.000 deelnemers. Bij het 60-jarig jubileum van het Oranje Comité werd eveneens het parcours gewijzigd. Start-finish was wederom in de Leeuwerik bij de toegang van het Quintus-terrein en ging via Grutto, Hoenderparklaan, “de Bult”, Lange Wateringkade, Grutto, Magnoliahove, Wilgenlei, Raaphorst, de Imker en de Kievit. Dit rondje was circa 2.500 m.

In 1985 was het weer raak en werd de route nogmaals gewijzigd. Met deze nieuwe route werd het aantal bochten verminderd en voor de lopers comfortabeler gemaakt.

Met het doortrekken van de Hooghe Beer naar de Lange Wateringkade kreeg de organisatie meer mogelijkheden en in 1989 werd het Hooghe Beer parcours in gebruik genomen. Dit parcours heeft met enkele minimale wijzigingen tot 2019 stand gehouden. De parcoursrecords die zijn gelopen staan al lang in de boeken en zijn dus scherpe tijden. Bij de mannen is dat 29 minuten en 13 seconden door Musa Cherutich in 2006 en 34 minuten en 30 seconden bij de vrouwen door Erica Soeverein in 1997. In 2020 en 2021 werd de Oranjeloop niet georganiseerd door de wereldwijde pandemie en de daarmee gepaard gaande beperkende maatregelen. In 2022 werd het huidige parcours van Luyklaan geïntroduceerd op een snikhete en broeierige juni dag. Ook in 2023 wordt op dit parcours gelopen en kunnen de nieuwe parcoursrecords aangescherpt worden. 

 

"Wraak" staat aan basis van Oranjeloop

In 1969 benaderde Martin Verkade de Heulenaar Mart van Marrewijk met de gedachte om een hardloopwedstrijd te organiseren in Kwintsheul. Zodoende werd het een en ander op touw gezet en in 1973 werd de Oranjeloop voor het eerst georganiseerd.

Het is alom bekend dat Mart van Marrewijk de drijvende kracht achter de Oranjeloop is geweest, maar het had niet veel gescheeld of dit evenement had helemaal niet plaats gevonden. Martin Verkade was eigenlijk van plan om bij de Wateringse Wielerronde te gaan sponsoren en had contact gezocht met het wielercomité. Echter was een directe concurrent van Verkade al sponsor en die wilde niet dat Verkade ook als sponsor aan boord zou komen. Zodoende kon dus niet gesponsord worden. Martin Verkade was hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee en heeft uit rancune op de dag van de Wateringse wielerronde een reclame vliegtuigje gecharterd en de hele dag rond laten vliegen boven het parcours van de wielerronde met een Verkade reclamesleep erachter. Vervolgens onder het motto van “Als ik niet kan sponsoren, ga ik zelf wel wat organiseren” contact gezocht met Mart van Marrewijk om een hardloopwedstrijd op poten te zetten.

Een jaar later was de desbetreffende concurrent failliet gegaan en kwam het Wateringse wielercomité vragen of Verkade de wielerronde nog wilde sponsoren. Hier is door Martin vriendelijk voor bedankt!