Historie van de Oranjeloop
De eerste Oranjeloop werd in 1973 georganiseerd, was 1.600 m lang en de winnaar was Heulenaar en organisator van het eerste uur Martien van Marrewijk. De start van het parcours was bij de oude veiling aan het begin van de Bovendijk en het einde bij zwembad de Waterman in Wateringen. Aan de eerste editie deden 15 lopers mee.
Bij de vierde editie in 1979 werd voor het eerst de route gewijzigd. Blijkbaar vond men de route over de Bovendijk te saai en tegelijkertijd wilde men meer lopers en publiek trekken. Door een stratenloop over meerdere rondes door het dorp te organiseren zou dat mogelijk moeten zijn en wilde men het evenement voor de lopers aantrekkelijker maken. Deze nieuwe route met start-finish in de Leeuwerik ging via de Grutto, Hoenderparklaan, Plein 1957, Raaphorst en de Kerkstraat en was een rondje van circa 1.200 m.
Tot 1983 werd de Oranjeloop om het jaar georganiseerd in het ritme van de Heulse Oranjefeesten. Daarna werd het evenement jaarlijks georganiseerd en nam de belangstelling door hardlopers toe en dat was te merken aan het aantal deelnemers. In een aantal jaargangen kon rekenen op meer dan 1.000 deelnemers. Bij het 60-jarig jubileum van het Oranje Comité werd eveneens het parcours gewijzigd. Start-finish was wederom in de Leeuwerik bij de toegang van het Quintus-terrein en ging via Grutto, Hoenderparklaan, “de Bult”, Lange Wateringkade, Grutto, Magnoliahove, Wilgenlei, Raaphorst, de Imker en de Kievit. Dit rondje was circa 2.500 m
In 1985 was het weer raak en werd de route nogmaals gewijzigd. Met deze nieuwe route werd het aantal bochten verminderd en voor de lopers comfortabeler gemaakt.
Met het doortrekken van de Hooghe Beer naar de Harteveldlaan kreeg de organisatie meer mogelijkheden en in 1989 werd het Hooghe Beer parcours in gebruik genomen. Dit parcours heeft tot 2019 stand gehouden. De parcoursrecords die zijn gelopen staan al lang in de boeken en zijn dus scherpe tijden. Bij de mannen is dat 29 minuten en 13 seconden door Musa Cherutich in 2006 en 34 minuten en 30 seconden bij de vrouwen door Erica Soeverein in 1997. In 2020 en 2021 werd de Oranjeloop niet georganiseerd door de wereldwijde pandemie en de daarmee gepaard gaande beperkende maatregelen. In 2022 werd het huidige parcours van Luyklaan geïntroduceerd op een snikhete en broeierige dag. Ook dit jaar wordt op dit parcours gelopen.
Martin VerkadeAls ik niet kan sponsoren, ga ik zelf wel wat organiseren
Wraak staat aan basis van Oranjeloop
In 1969 benaderde Martin Verkade de Heulenaar Martien van Marrewijk met de gedachte om een hardloopwedstrijd te houden in Kwintsheul. Zodoende werd het een en ander op touw gezet en werd een paar jaar later de Oranjeloop voor het eerst georganiseerd.
Het is alom bekend dat Martien van Marrewijk de drijvende kracht achter de Oranjeloop is geweest, maar het had niet veel gescheeld of dit evenement had helemaal niet plaats gevonden. Martin Verkade was eigenlijk van plan om bij de Wateringse Wielerronde te gaan sponsoren en had contact gezocht met het wielercomité. Echter was het concurrent Verbakel CV en verwarming dat al sponsor was en niet wilde dat Verkade @@@ ook als sponsor aan boord zou komen. Zodoende kon dus niet gesponsord worden. Martin Verkade was hierdoor gepikeerd en heeft uit "wraak" op de dag van de Wateringse wielerronde een reclame vliegtuigje gecharterd. Deze heeft de hele dag rondgevlogen boven het parcours van de wielerronde met een Verkade reclamesleep erachter. Vervolgens onder het motto van “Als ik niet kan sponsoren, ga ik zelf wel wat organiseren” heeft hij contact gezocht met Martien van Marrewijk om een hardloopwedstrijd op poten te zetten.
Een jaar later was Verbakel CV en verwarming failliet gegaan en kwam het Wateringse wielercomité vragen of Verkade de wielerronde nog wilde sponsoren. Uit principe is hier vriendelijk voor bedankt.